Pastorul Nelu Moldovan este coordonatorul Departamentului de Evanghelizare și Misiune a Cultului Creștin Penticostal. Departamentul de Evanghelizare și Misiune este înființat prin Hotărârea Consiliului Bisericesc și funcționează conform regulamentului aprobat de acesta. Bordul de conducere este format din pastori cu experiență, aleși și confirmați de Consiliul Bisericesc. În momentul de față Departamentul de Evanghelizare și Misiune coordonează și supraveghează cele două fundații ale Cultului, AREA – care se ocupă de lucrarea de plantare de biserici în interiorul țării și APME – care coordonează lucrarea de misiune în afara țării.
Care este rolul Departamentului de Evanghelizare și Misiune al Culului?
Departamentul de Evanghelizare și Misiune funcționează ca parte integrantă a conducerii centrale a Cultului Penticostal și este prevăzut în Statutul acestuia. DEM este condus de un coordonator, în această perioadă de către mine, împreună cu o echipă de pastori care sunt membrii bordului de conducere, oameni cu experiență în lucrarea de misiune și evanghelizare.
În acest moment, DEM supraveghează și coordonează cele două instituții ale CCP care se ocupă în mod special cu evanghelizarea și misiunea: Fundația AREA (Alianța pentru Răspândirea Evangheliei Acasă) – se ocupă cu plantarea de biserici și evanghelizarea în România, respectiv Fundația APME (Agenția Penticostală de Misiune Externă) – care are ca scop trimiterea de misionari în lumea neevanghelizată.
Rolul DEM este să promoveze lucrarea AREA și APME în cadrul Cultului Creștin Penticostal, să supravegheze și să ofere o direcție atunci când este necesar, de asemenea să ajute în promovarea lucrării de misiune și evanghelizare la nivelul bisericilor penticostale din țară și diaspora.
Cum a început aplecarea dumneavoastră către misiune și evanghelizare?
Eu provin dintr-o familie de ortodocși, m-am convertit la credință în perioada tinereții la vârsta de 16 ani. De atunci am simțit o responsabilitate mare pentru cei nemântuiți.
După absolvirea studiilor, în perioada intrării mele în conducerea bisericii și în lucrarea pastorală, am început să străbat întâi satele, apoi orașele la seri de evanghelizare: în biserici, cămine de cultură, săli de sport, stadion și oriunde puteam merge să duc Evanghelia, speranța pentru țara noastră.
Frate Nelu, știm că aveți inimă pentru lucrarea de misiune și evanghelizare. De cât timp conduceți acest departament și care sunt reușitele acestui departament?
Sunt de peste 25 de ani în diferite poziții de conducere în Cultul Creștin Penticostal, iar de 17 ani sunt direct responsabil de coordonarea Departamentului de Misiune și Evanghelizare din țara noastră. Când am început să mă implic în această lucrare nu exista nici AREA și nici APME în Cultul Creștin Penticostal.
De exemplu, la nivelul anului 2006, lucrarea de evanghelizare și misiune era făcută doar prin implicarea bisericilor locale, conform viziunii pe care o avea fiecare biserică în parte. Era evidentă nevoia unor proiecte noi care să adune bisericile din toată țara.
În ceea ce privește misiunea externă, pentru mine lucrurile au fost clare de la început. M-am alăturat de îndată lucrării APME, am susținut-o, m-am implicat direct alături de Bordul Director și de Comitetul de Referință. În acea perioadă am fixat ca un prim obiectiv integrarea acestei lucrări ca lucrare de misiune a Cultului Creștin Penticostal. Aceasta funcționa din anul 2006, fiind fondată și condusă de pastori din Cultul Creștin Penticostal, era susținută preponderent de biserici penticostale și de pastori și credincioși din CCP, dar nu era parte componentă a cultului. În perioada 2014-2019 am făcut multe demersuri pentru integrarea în Cultul Penticostal a Fundației APME. Cu ajutorul Domnului am ajuns în punctul în care APME a fost integrată pe deplin în Cultul Creștin Penticostal, în anul 2019.
Dar în aceeași perioadă în care lucram la integrarea APME, Dumnezeu ne-a călăuzit să privim mai atent și la nevoia de evanghelizare în interiorul țării.
La noi în țară foarte multe biserici erau și sunt implicate în evanghelizare și în plantare de biserici, dar nu era nimic organizat pe plan național. Deficiențele de organizare erau vizibile mai ales în zonele defavorizate. De exemplu, în județul Vâlcea sunt 11 orașe. În anul 2019 exista o biserică penticostală doar în 5 dintre acestea. Toți penticostalii din județul Vâlcea nu depășeau cifra de 700 persoane cu tot cu copii. Era aproape imposibil ca potențialul local să poată acoperi nevoia plantării de biserici în celelalte 6 orașe fără biserică penticostală.
În anul 2013 a fost întocmită o hartă cu orașele din România în care nu exista măcar o biserică penticostală. Din momentul în care am văzut cele 80 de puncte roșii pe hartă am început să facem primele demersuri pentru a schimba situația de pe harta țării noastre. Demararea unui proiect național a necesitat destul de mult timp de pregătire, însă în anul 2018 s-a înființat în mod oficial Fundația AREA, cu membru fondator Cultul Creștin Penticostal, iar echipa de conducere formată din 7 pastori cu experiență și funcții de conducere în țară. La începutul anului 2019 am demarat viziunea noastră și procesul de recrutare și începere a lucrării de plantare de biserică în mod organizat, în orașele fără biserică penticostală din țara noastră. În august 2019 am acreditat primii 5 evangheliști pe care i-am trimis pe teren, i-am instruit, le-am oferit ajutorul și sprijinul necesar pentru a începe o lucrare nouă în orașele din țara noastră.
La momentul acesta avem 84 de misionari trimiși dincolo de granițele țării prin APME și suntem implicați în 21 de orașe cheie din România în lucrarea de plantare de biserici prin AREA.
Ajutați-ne vă rugăm să facem puțin distincția între misiune și evanghelizare.
Când spunem misiune ne referim la lucrarea din afara țării noastre, la lucrarea externă. Aici ne referim mai cu seamă la lucrarea APME, care în acest moment are 84 misionari trimiși în 25 țări de pe 4 continente.
Când vorbim de evanghelizare și plantare de biserici, ne referim la lucrarea internă, din țara noastră, care se face prin evangheliștii susținuți de către Fundația AREA a Cultului Creștin Penticostal.
Înțelege biserica penticostală chemarea la misiune și evanghelizare?
Biserica Penticostală de la început a avut o dorință și o pasiune pentru evanghelizare. Așa a crescut și s-a răspândit de la sate spre orașe și dintr-o zonă spre toată țara. Trebuie să recunoaștem totuși că patosul avut de biserica penticostală la început, în special în perioada interbelică și apoi în perioada comunistă, a scăzut.
Realitatea e că nu sunt foarte multe biserici implicate în lucrarea de misiune și evanghelizare în mod direct. De exemplu, în lucrarea AREA pentru evanghelizare și plantare de biserici în țara noastră, anul trecut s-au implicat abia 5,5% din totalul bisericilor penticostale din țara noastră, în timp ce doar 12% s-au implicat în lucrarea de misiune externă.
Potențialul bisericilor este mult mai mare și trebuie să fie pus în valoare prin implicarea tuturor bisericilor în aceste proiecte comune de lărgire a Împărăției lui Dumnezeu.
Totuși, sunt foarte bucuros pentru cei 84 de misionari trimiși de bisericile din România, precum și de cei 16 evangheliști care sunt astăzi activi în plantarea de biserici. Toți aceștia s-au pus la dispoziția lui Dumnezeu, iar biserica penticostală îi susține pentru a face lucrarea la care i-a chemat Dumnezeu. Aceasta este o mare biruință!
În opinia dumneavoastră, care sunt provocările cele mai mari în lucrarea de misiune și evanghelizare?
Mereu ne luptăm între două mari provocări: nevoia umană și nevoia financiară. Ne-am dori să avem mai mulți misionari și mai mulți evangheliști. Uneori avem puncte de plantare pregătite, suntem invitați de către liderii dintr-o zonă să ajutăm la cucerirea unui nou oraș cu Evanghelia, dar nu găsim o familie gata de a se dedica slujirii. Alteori avem o țară în care ne dorim să trimitem un misionar, dar nu îl avem încă disponibil și ne rugăm pentru asta până Dumnezeu vorbește cuiva despre această mare chemare de a duce Evanghelia altora. Isus Însuși ne-a învățat să ne rugăm pentru secerători, resursa umană fiind cea mai prețioasă.
Dar și problema financiară este o provocare. Cheltuielile pentru lucrarea externă diferă foarte mult de la o țară la alta, în unele țări fiind foarte mari. Realitatea e că cei peste 80 misionari trebuie susținuți în mod constant. Ei au familii, trebuie să închirieze o locuință, o sală pentru întâlniri, vor să desfășoare proiecte sociale, medicale, educaționale etc.
În lucrarea internă provocarea financiară e de asemenea mare. În general sunt trei cheltuieli mari cu fiecare familie de evangheliști: chiria bisericii, chiria locuinței și asigurarea unui trai decent pentru evangheliști.
Ca un pastor cu vechime în Cultul Penticostal și cu inimă pentru evanghelizare, care vă e visul pentru acest departament pe care îl conduceți?
Viziunea lucrării APME e să avem 200 de misionari trimiși în țări de pe întreg mapamondul ca să ducă Evanghelia lui Isus.
Planul lucrării AREA este să existe o biserică penticostală în fiecare oraș din România și în fiecare comună cu peste 10.000 locuitori.
Așteptăm împlinirea acestor două vise. Credem că va veni ziua în care vom sărbători împlinirea acestor obiective.
Vă rugăm să transmiteți un ultim gând și o încurajare cititorilor noștri.
Lucrarea de misiune și evanghelizare face parte din Marea Trimitere pe care Domnul Isus ne-o face tuturor celor care am ales să-L urmăm pe El.
Nu ești niciodată prea slab, prea neînsemnat sau prea departe ca Dumnezeu să te folosească chiar pe tine. El te poate folosi pentru o lucrare de lângă tine, pentru un vecin sau cineva din cartierul tău, dar poate să te cheme și într-un oraș nou sau într-o țară îndepărtată.
Vă invităm să luați parte la conferințele naționale organizate de APME și AREA. De asemenea, invitați evangheliști și misionari în bisericile dumneavoastră și veți fi încurajați de mărturiile vii ale lucrării lui Dumnezeu în zilele noastre.
sursa: Cuvântul Adevarului – https://cuvantuladevarului.ro/proclamarea-evangheliei-in-romania-si-in-exterior/